« Fris | Main | Soep »

Het nut van vogelgeluiden

Honderd jaar geleden werkte ik op een afdeling waar premiums werden gegeven aan toekomstige klanten. Je weet wel, zo'n kadootje om je over de streep te helpen om tóch dat abonnement te nemen waar je de komende drie jaar nevernooitmeer vanaf komt. Nu was deze afdeling niet zo haatdragend, dus met een klein opzegtermijntje was je al snel bevrijd. En de premiums waren leuk, echt waar. Zo kwam er ooit een cd met vogelgeluiden op ons bureau terecht. En omdat wij van het het hoofd-bureau waren, zagen wij hem het eerst. Ergens stond zo'n draagbaar geluidsding en wij zetten de vogelgeluiden-cd stiekem op. En best hard ook. Je moet je een grote afdeling voorstellen met heel veel mensen die heel hard op computers typten. En ouwehoerden met elkaar of de telefoon opnamen. Er was veel gekakel in de ruimte, maar als je er maar lang genoeg tussen zit, hoor je dat niet meer.
Na vijf minuten van ongevraagde vogelgeluiden was het stil op onze afdeling! Tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet wat er gebeurd is, maar het vriendelijke gekwetter uit het geluidsding gaf blijkbaar zoveel rust, dat gekakel overbodig werd. Toen men eenmaal doorkreeg dat er een vogelgeluiden-cd in het spel was, was het met de rust ook weer meteen gedaan. Vreemdsoortig.

Nu heb ik een vogelklok in mijn huis. Op ieder heel uur komt er een vogelgeluid van de vogel die bij het betreffende uur staat. Ik heb geen idee hoe de vogels heten, ik herken alleen het roodborstje en de merel op de plaatjes. Of het juiste geluid bij de juiste vogel wordt afgespeeld, het zal wel.
Maar het is een aanwinst, mijn vogelklok. Natuurlijk zijn er verwilderde blikken van mijn bezoek dat denkt een vogel over het hoofd te hebben gezien. En de vogelklok schijnt ook over de telefoon te horen te zijn waardoor ik nog wel eens wat vragen krijg: waar bén je in godsnaam? ben je op vakantie ofzo?
Omdat ik niet van lotje getikt ben en ook wel eens wil slapen, houdt de vogelklok z'n kop als het licht uit is. Dus 's nachts geen gekwetter, maar 's ochtends vroeg bij het eerste daglicht klinkt er uit mijn keuken een zacht vogelgeluid. Alsof je in een bos woont! Hoera!

Dus ik heb de vogelklok even voor jullie gefilmd. Omdat het morgen lente is en daar vogels bij horen. En omdat de echte vogels waarschijnlijk ergens onder een parapluutje zitten te foeteren.
Met excuses voor de bibberende beelden; de klok hangt nogal hoog en ik stond op een trapje. Een heel stevig trapje weliswaar, maar ik heb hoogtevrees op alles hoger dan een pantoffel. Overigens kreeg ik een tijd geleden ook een echt vogelboek: Bird Songs from around the world, 200 featuring bird songs, maar daarover later meer. Een overdosis -vogel- is voor niemand leuk.


Comments

Uh, was het geen elektronische vogelgriep die je gisteren had?

super coole klok is dat zeg! waar kun je die krijgen?

Worden die katten niet helemaal wild van het geluid van een mogelijke buit?

De katten zijn 1 x geschrokken en daarna snapten ze het; slimme dieren;-) De klok kun je kopen bij de Beestenwinkel in de Staalstraat of bij Zaailing in de Pieter de Hoogh maar daar is hij een tientje duurder.

Hehe, Tommes ging direct opzoek , maar had naar mijn gelach ook wel door dat het waarschijnlijk niet echt was en zit nu weer naast de kachel:)

Ha, wat een leukerd! Ik verwachte een kort piepje te horen, maar het is een uitgebreide aria!

("...maar ik heb hoogtevrees op alles hoger dan een pantoffel." -> Hahahaha!)

1 fronsje van Gijz en dat was het dan. Ik vind de klok supergezellig!

Elk uur een ander vogelgeluidje??

Ja, het geluidje dat bij de vogel van het plaatje hoort. Hoe cool is dat?!

goede start