« Heus Toneel | Main | Muffins »

Ekster

plantL.jpg

In het supersonische glazen megakantoorpand waar ik werk, staan in de gangen hele grote planten. Het zijn eigenlijk geen planten, het zijn bomen in een bloempot. Leuk hoor.
Helemaal bovenin die gangen zitten dakramen die open kunnen. Vanwege de frisse lucht enzo. Vanaf het moment dat ons bedrijf dit pand betrok, vlogen er via de dakramen vogels naar binnen. Die troffen daar gelijk toffe bomen aan, dus tel uit je winst, qua vogel. De architekt van ons glazen kantoorpand heeft er destijds vast geen rekening mee gehouden dat er een beestenboel in zijn concept zou worden opgenomen. Maar zo heeft hij er vast ook nooit bij stilgestaan dat mensen best in een transparante cultuur willen werken, maar af en toe toch dringend behoefte hebben aan stilte of een besloten kantoor. Maar da's weer een ander verhaal.
Het zijn vooral eksters die het gezellig vinden in ons pand. Wij vinden hen ook best gezellig, ze kwetteren leuk en als je in alle vroegte slaapdronken het pand binnenstrompelt, kun je je met een beetje goede wil voorstellen dat je in een bos loopt. In eerste instantie werd bij iedere binnengevlogen ekster de dierenambulance gebeld, die met gevaar voor eigen leven de binnendringer probeerde te vangen. Na vijf keer hield men ermee op ze te bellen, het was onbegonnen werk. Maar omdat in de zomer de dakramen regelmatig openstaan, vloog al het vogelgedoe in, en vooral ook weer uit.

Maar nu is het herfst en kouder en de dakramen zijn steeds vaker dicht. Toch zit er nog een ekster, in de boom of op het richeltje boven de liftconstructie. Vanochtend vloog hij over mijn hoofd, kwetterde eens en verdween naar elders in het pand. Ik ging eens vragen hoe dat nou moest, met die vogel. Men is er inmiddels van overtuigd dat we hier te maken hebben met een en dezelfde vogel, wat ik nogal onzinnig vind want alle vleugels die ik langs zie komen zijn zwart met wit en ik kan daar echt geen Piet of Henkie uit herkennen.
Die vogel moest het maar uitzoeken, daar kwam het op neer. De dakramen gaan echt niet meer zo vaak open en in de tussentijd moet de ekster zich maar binnen vermaken. Maar hoe krijgt hij dan eten? vroeg ik aan de beveiliging. Daar wisten ze geen antwoord op en de hele vogelbusiness had niet echt hun prioriteit geloof ik. Dus nu ben ik bezig met een mij totaal onbekend dier, op mijn werk notabene, alsof ik daar niet genoeg te doen heb.

Krijgt hij genoeg kruimels van de kantine? Kan hij ooit nog naar buiten of moet hij wachten tot de lente? Eet hij wel kruimels of lust hij alleen pieren? En wie moet die dan uit de grond gaan peuteren en waar zetten we het bakje-pier dan neer? Moet hij eigenlijk niet naar Afrika vliegen voor een fatsoenlijke overwintering of doen eksters dat niet? Heeft hij vrienden in het pand of is hij helemaal alleen? Ligt er straks een dode vogel voor m'n voeten als ik m'n werkdag begin? Is er uberhaupt iemand met net zo'n hysterische zorgaanleg voor dieren als ik? Help.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://detslife.nznl.org/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/357

Comments

ik kan me er goed in verplaatsen, in elk geval (zie mijn log over Een Kat :-) )

Of je hangt zo'n vogeleetdinges op in zo'n boom? Die winterspullen voor vogels liggen al volop in de winkel. Of eten exters dat niet?

O nee, die afwijking komt veel voor, hoewel misschien niet vaak in verband met eksters. De eksters die hier in de buurt wonen, zijn het hele jaar door hier, die overwinteren niet in het zuiden. Ze eten graag het voer dat voor andere vogels bestemd is, stukjes appel, en vooral: kattenvoer. Eigen waarneming. Het zijn echte stelletjes-vogels, altijd met z'n tweeën, dus een partner is dringend gewenst. Ik geloof niet dat je er echt aan kunt zien of het mannetjes of vrouwtjes zijn, dus dat wordt nog wat. Statistisch gezien heb je dan heel wat eksters nodig.
Veel succes.

You have to revise your opinion. Repeating this nuttery misses your point. Give us proofs. Not just with words, but with deeds.

Leave these people alone! We have democracy, so all men and women do what they want, and they don’t care what you think!

Your website is very the most informative. I loved your website a lot. Thank you.

Post a comment