« Goed begin | Main | Armband »

Koos W

cwiL.jpgAls je werkloos bent, word je ineens geconfronteerd met de meest woeste termen met bijbehorend regime. Digid-code, CWI, UWV, mijn god, zitten daar ook mensen? Bij Digid zitten geen mensen, maar dat is voor een ervaren weblogger via het www nog wel te doen. Vervolgens vroeg ik, u welbekend, online de WW-uitkering aan en ging ik in levende lijve op bezoek bij het CWI. In de wachtruimte liepen maar liefst drie beveiligingsbeambten rond wat de sfeer er al gelijk heel gezellig op maakte. Eenmaal geroepen liep ik achter mijn mevrouw de trap op en kon het verhaal beginnen. Het verhaal werd verstoord door een nietwerkende computer en een schreeuwende vrouw naast me: JA! Ik ben ook wel eens te laat JA! Ik heb ook nog een LEVEN naast het CWI! Waarop de betreffende beambte terugriep: JA! En ik werk hier JA! En ik wil dat je op TIJD komt!
Jottem.
Mijn mevrouw bleek een uiterst aardige Lisette die me zo goed en zo kwaad als het ging (andere plek, computer weer kapot) door de wondere wereld van werkloosheid loodste. Ik moest solliciteren (logisch) kreeg in de tussentijd geld (praktisch) en ze zou me helpen want ondanks mijn leeftijd lag ik nog best aardig in de markt. (fijnzo) Bij het scheiden van onze markten vertelde ze me nog even dat per 1 januari alles ging veranderen; het UWV en het CWI gingen fuseren, maar daar zou ik niet zoveel van merken. Het zou hoogstens wat handiger worden, voor beiden. Ik liep de trap weer af, langs de drie beveiligingsbeambten die net een hele boze meneer de deur uitzetten, en ging maar snel iets leuks doen. Een enorme koffieverkeerd drinken (binnen) en heel erg roken. (buiten) De dagen erna verzamelde ik moed om mijn ex-werkgever lastig te vallen met heel veel financiele toestanden en loonstrookvragen. Ik wil helemaal geen contact meer met mijn ex-werkgever, maar gelukkig was er een aardig meisje op de personeelsadministratie waar ik geen enkele emotionele binding mee had. Ik kreeg alles keurig toegestuurd en diende de hele zwik in bij het CWI, UWV of godmagweten welke lettercombinatie.
Vorige week kreeg ik mijn eerste brieven. Gelijk twee. Hoera, ze weten me te vinden, ze hebben m'n zwik gelezen! Hierbij uw werkbriefje. U dient dit werkbriefje als volgt in te vullen. De andere brief bestond uit een defensief verhaal waartegen ik natuurlijk protest kon indienen. Vobbeld waarom ik pas per 1 januari een WW-uitkering zou krijgen. Ik boog me maar eens over het werkbriefje en blokkeerde onmiddellijk. Bij blokkades ga ik altijd bellen, met mijn moeder of een vriendin, maar nu deed ik het gewoon met de blokkadeopwerpendeinstantie-zelf. Ik vind dat een vooruitgang in mijn persoonlijke ontwikkeling.

De blokkadeopheffendemevrouw aan de telefoon wist me te vertellen dat ze niets kon zien omdat het computersysteem plat lag. Zo zei ze het niet, maar daar kwam het wel op neer. We worstelden ons door het werkbriefje heen. Dat wil zeggen: ik worstelde en dat zij vertelde waar ik moest invullen hoeveel uur, voor welk loon, op welke dag ik in december had gewerkt. Ik had niet gewerkt in december. Als ik aanleg voor migraine had gehad was dat nu openbaar geworden. Aan het einde van het gesprek vroeg ze me over welke periode ik mijn werkbriefje eigenlijk aan het leren invullen was. Over december, zei ik naar waarheid want dat stond erboven. Maar in de andere brief staat dat ik per 1 januari een WW-uitkering krijg, piepte ik er achteraan.
Oh. Dit briefje kun je dus weggooien. Je krijgt geen werkbriefjes meer, want het UWV en het CWI zijn per 1 januari gefuseerd. Maar waarom heb ik er dan een gekregen? Ach mevrouw, dat is ook verwarrend maar die brief zit gewoon nog in ons systeem, die moet er nog uit.
Ik heb op m'n tong moeten bijten om niet te roepen: Ja! Dat kan ik heel goed, oude brieven uit het systeem krijgen! En ik kan ook nog hele goeie nieuwe schrijven! Maar dat had zelfs Lisette een iets te voortvarende sollicitatie gevonden.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://detslife.nznl.org/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/530

Comments

Is het toegestaan hier binnensmonds heel hevig om te moeten lachen?
Zo heb ik een vriend die eens gedurende vier uur getracht heeft een vermogensbelastingformulier in te vullen bij zijn eerste belastingaangifte in zijn leven. Na die vier uur kwam hij wanhopig de algemene ruimte van onze flat binnenlopen, waar een andere bewoner het woord 'Vermogensbelasting' direct zag staan en hem vroeg sinds wanneer hij over vermogen beschikte.

Euhm yep. Per 1 januari heet het CWI dus UWV WERKbedrijf (met kaps). Ze zijn er nog niet helemaal van doordrongen....
"oh, jij bent dus -pauze- een nieuwe collega... -laange pauze"
Breek me de bek niet open...;-)

Om maar met Laurents woorden te spreken: bwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah. :D Wat een gedoe zeg. Maar wél meteen sollicitatie-inspiratie, dat is toch wel weer iets waard, zo tussen de brokstukken. Succes. :)

Post a comment