« Auto's | Main | Letters »

Breuken

breukenL.jpgZelfs de meest welwillende ouder redt het niet op de basisschool. Ze doen alles anders, en je mag de kinderen niet in de war brengen met jouw kennis van bijvoorbeeld staartdelingen. Daar doen ze niet meer aan, de staartdeling is vervangen door iets dat de getallenlijn heet. En weet ik veel wat dat dan weer is.
Deze keer zijn de breuken aan de beurt. Delen door een breuk is vermenigvuldigen met het omgekeerde! diepte ik enthousiast uit mijn geheugen op. Fout. Daar is weer een nieuw truukje voor.
Hierna komt het hoofdstuk redactiesommen. Ik zag er een paar voorbij komen, en onmiddellijk sloeg die hele oude paniek toe. Tranen met tuiten en de angst dat je het nooit zult begrijpen. We gaan dus op zoek naar een bijles-iemand. Er zijn vast mensen die hier de lol van inzien, en misschien zelfs kunnen uitleggen waar je in je latere leven precies redactiesommen voor nodig hebt. Of wat het nut is van y=ax+b.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://detslife.nznl.org/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/194

Comments

Dat kan ik je wel vertellen: mensen die gehoord hebben dat je met Excel van alles kunt uitrekenen, en dan denken dat dat programma dat uit zichzelf doet. Nee, daar had je dus die redactiesommen voor, om te begrijpen WAT je moet uitrekenen.

Dan y=ax+b: y = autokosten, x is kilometers, a = kosten per kilometer, b = vaste lasten. Rekent dan toch lekker makkelijk?

Breuken: uit diezelfde Excelcursussen kan ik verklappen dat 30% van de bevolking breuken en delingen niet begrijpt.

Ah! Jij dus ook! Delen door een breuk is NOG steeds vermenigvuldigen door het omgekeerde (ook al vertellen ze je van alles over appeltjes die in stukjes zijn gesneden)en na de eerste tranen lukt het ook nog ze er uiteindelijk ervan te overtuigen dat onze staartdelingen zinvol zijn.
Probeer de boekjes + "rekenkapstok" (alle rekenregels op een rijtje)van Ajodakt eens. (is er ook van taal en echt, het werkt.

Ben altijd zo blij als ik tegen leerlingen kan zeggen 'ja, in wiskunde ben je niet goed, maar dat was ik ook niet en ik heb nu toch een verdomd leuke baan'. Ha!

toch vond ik dat altijd de leukste opgaven. (hou nogal van uitpuzzelen) :)

Hi!
Ik was vroeger een ramp in wiskunde, maar heb nu een baan als statistisch onderzoeker.. Raar? Misschien. Maar wel grappig. Toch heb ik de parabolen nooit meer nodig gehad. Nooit meer.

Ook als je vroeger met tweeën en drieën voor wiskunde thuiskwam (zat gelukkig nog net in de regeling dat je wiskunde mocht "laten vallen") kun je echt hele mooie excell-tabellen in elkaar zetten...
Of zou ik gewoon niet zo goed tegen dat abstracte van y=ax+b kunnen?
Tja, je hebt natuurlijk niet voor niets dezelfde genen!

Precies, ik heb ook frustratie gehad toen op school, om te huilen was het en ik werd ook helemaal niet goed geholpen. Maar in mijn latere leven heb ik het nooit nodig gehad en ook ik heb een leuke baan! Dus ik vind het ook belangrijk om kinderen daar es op te wijzen. Er zijn best wel dingen die basiskennis moeten zijn. Ingewikkelde sommen kunnen maken valt daar wat mij betreft niet onder.

@Zusje: dan heb je het uiteindelijk blijkbaar toch begrepen!
Buiten die 30% die ik noemde zijn er ook nog veel mensen die het wel zouden kunnen maar het nooit goed is uitgelegd of die het gewoon niet willen kunnen.

Vreselijk....rekenen op de "lagere school" was het toen nog.! "Volgens Bartjens"heette dat rekenboek..oeff wat erg.

En dan dat plaatje erbij, van dat krampachtig lachende kindje! Kan echt niet!

En zelfs om redacteur te worden heb je geen redactiesommen nodig ha!
Ik kan andere dingen:)

eeuwig zonde dat ik niet in de buurt woon!